Kesäkuulumisia/Brexit

 Terveisiä Ranskasta. Jep, täällä olen viettänyt kesääni, Nantesissa ja Arzonissa. Kävin Suomessa veljen lakkiaisissa, oli mahtava viikonloppu! Harmi etten saanut Juhannusta vietellä Suomessa. Anyway, Juhannuksen myötä tuli uutisia. Brexit. Stressasin ennen äänestystuloksia, ja ystäväni Skotlannissa sanoi ettei ole mitään hätää. Aihetta kuitenkin oli, ja voitte vain kuvitella paniikin kun äänestystulos tuli julki. Tuntui kuin matto olisi vedetty jalkojen alta: Suomessa ensin yritin parhaani, enkä päässyt opiskelemaan psykologiaa. Olin epätoivoinen, ja muutaman kuukauden varoitusajalla muutinkin jo Skotlantiin opiskelujen perässä. Kun asiat näyttivät vihdoin asettuneen urilleen, tuli uutinen Brexitistä. Onneksi UK:n ero EU:sta ei toteudu ainakaan pariin vuoteen vielä, joka jättää vain viimeisen opiskeluvuoden epävarmuuteen (eli pitääkö ottaa lainaa lukukausimaksuihin). Skotlanti valmistelee äänestystä itsenäisyydestä jotta se voisi jäädä EU:hun. Onneksi SAAS on luvannut maksaa EU:sta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut vielä ensi ja sitä seuraavalle vuodelle, ja tämän jälkeen ei ole varmuutta. Toivotaan että asiat järjestyy ja pysyy ennallaan.
 Ajokortistakin on asiaa. Ensinnäkin, viime vuonna ennen Skotlantiin lähtöä ajoin A2-kortin (suoritin siis hyväksytysti). Ajokorttihakemus lähetettiin poliisille, mutta tässä vaiheessa tuli lähtö Skotlantiin. Poliisista tuli ilmoitus, että koska en asu pysyvästi Suomessa ei minulle korttia voida myöntää. En millään voinut ymmärtää mitä tämänhetkinen asuinpaikkani vaikuttaa mihinkään, suoritinhan koko kortin Suomessa ja tuohon aikaan pysyvä osoitteeni todellakin oli Suomessa. No, mikään ei auttanut ja tyydyin kohtalooni: en saisi korttia ennenkuin muuttaisin pysyvästi Suomeen. Tajusin kuitenkin, että minulla on väliaikainen (auton)ajokortti, ja suunnitelmissa oli suorittaa autokoulu loppuun tänä kesänä kun menen Suomeen elokuuksi, mutta koko moottoripyöräjupakan jälkeen tuli paniikki, että eihän ne aio myöntää minulle pitkäaikaista korttiakaan kun ei osoite kerran ole Suomessa. Lähetin viestiä sinne ja tänne ja tilanne näytti epätoivoiselta. Soitettiin kuitenkin Kelalle ja kysyttiin että vaikuttaako osoitteenmuutos Suomeen tukiini, selitettiin että en muuttaisi oikeasti Suomeen mutta muuttaisin vain osoitteeni Suomeen kaikkien ajokorttiongelmien takia. Kelasta ihmeteltiin miten ihmeessä minulle ei myönnetä ajokorttia, mutta sanoivat että osoitteenmuutos on ihan ok. Huh mikä helpotus! Mutta.... Postin nettisivut temppuilivat eivätkä antaneet minun tehdä osoitteenmuutosta. Sanoivat että minun tulisi sitten vain soittaa postiin ja tehdä osoitteenmuutos. No kiitos ei, olen ulkomailla. Sitten täytyy hakea postista osoitteenmuutospaperit ja jonkun muun täyttää ne ja lähettää, koska kukaan ei voi puolestani kuitenkaan soittaa. Veljeni teki sitten niin ja täytti paperit ohjeitteni mukaan ja allekirjoitti omalla nimellään. Menin myöhemmin tarkistamaan ja riemastuin: osoitteenmuutos oli onnistunut! Mutta.... Maistraatista soitettiin veljelleni ja sanoivat että sen täytyy olla huoltaja joka allekirjoittaa osoitteenmuutoksen. En tiedä miten tämä tarina on päättynyt, veljeni antoi heille vain äitini numeron, mutta ainakin postin sivuilla nyt seisoo suomalainen osoite. Kaikkea sitä, aivan uskomatonta touhua Suomelta taas. Että neuvoksi kaikille muille: suorittakaa kaikki kortit loppuun ennen ulkomaille muuttoa tai ilmoittakaa osoitteeksi edelleen suomalainen osoite ja ilmoittakaa Kelalle erikseen viestillä "todellinen" osoite.
 Ranskassa on huonoin kesä vuosikausiin. Niin mun tuuria. Täällä on ollut niin sateista ja tuulista ja pilvistä, rannalle ottamaan aurinkoa on päästy kerran. Olen sentään ollut täällä toukokuun alusta asti. Ajattelin että vihdoin saan kivan kesän kun Suomessa se on yleensä kaikkea muuta kuin ihana säiden puolesta, niin eiköhän sitten iske poikkeuksellisen huono kesä Ranskaan, ja samaan aikaan Suomessa olikin normaalia enemmän lämpimiä ja aurinkoisia päiviä. Nimim. Katkera.
 No, pääasia että saan olla poikaystävän kanssa, kun sitten "pian" alkaa taas koulut ja ikävä on kova.
 Sellaisia kuulumisia tällä kertaa, ihanaa kesää kaikille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kimppakämppä ja kommelluksia

Pitkästä aikaa

Valmistuminen ja tulevaisuuden suunnitelmat